Unii tind sa il declare ca fiind rece, neinsufletit si plictisitor, in timp ce altii il numesc „acasa”. In general, cam toate discutiile ce se centreaza asupra stilului minimalist debuteaza cu celebra expresie englezeasca „Less is more” si, intr-adevar, nu poate fi contestat, intrucat este motto-ul care defineste cel mai bine acest stil.
Rezultatul abordarii stilului minmimalist in amenajarile interioare nu depinde deloc de utilizarea unor metode sau tehnici elaborate cu materiale specifice, ci doar de un proces simplu si rational.
Stilul minimalist este considerat o ramificatie a designului contemporan sau modern si se evidentiaza printr-un decor aerisit si luminos, materializat din forme simple, geometrice, curate si clare, care nu tolereaza mobilierul masiv sau excesul cromatic. Minimalismul a fost impus in amenajarile interioare odata cu inceputul secolului XX si marcheaza curentul care a reusit sa elibereze caminele de obiecte inutile si exces de ornamente – ceea ce face si ca acest stil sa fie indragit de persoanele moderne, tinere si dinamice, care prefera sa se inconjoare de obiecte de prima necesitate si nu altceva in plus. Designerii sunt de parere ca acest stil este mai mult decat atat: el constituie o stare de spirit, o viziune asupra vietii si a spatiului in care locuim.
Culorile
Culorile neutre in tonuri de bej, gri, alb sau negru, combinatiile monocrome, nuantele reci si contrastul inchis-deschis urmaresc realizare unei atmosfere intime, care imbie la relaxare si de amplificarea a spatiului.
Peretii
Este recomandat ca peretii sa fie zugraviti in culoarea alb, sa aiba personalitatea lor, motiv pentru care este indicata utilizarea tapetului sau zugravirea in alta culoare a unui perete. Specialistii sunt de parere ca este potrivita imbinarea nuantelor pale cu tonurile mai intense. De pilda, negrul sau griul in asociere cu tonurile deschise reprezinta cea mai intalnita combinatie in decorarea unei case in stil minimalist. Cei care isi doresc sa iasa chiar din tipare pot sparge monotonia prin intermediul unei pete de culoare. Oricine isi poate imagina ce efect ar avea un patrat rosu intens ori un cerc indigo situat pe un perete alb imaculat.
Lumina
Lumina reprezinta unul dintre aspectele definitorii ale stilului minimalist. Fie ca este directa sau indirecta, difuza sau in forma unor puncte ce creeaza efectul de marire al spatiului, lumina creeaza o impresie de destindere si profunzime. Cu ajutorul filtrelor de lumina, a panourilor de lemn laminat, a sticlei translucide si a corpurilor de iluminat ascunse in tavanul fals, obiectele par a sfida orice lege a gravitatiei.
Locul lustrelor traditionale este preluat de lampile inalte si metalice, realizate intr-o maniera artistica, ori de unele extrem de fine, cu abajururi din hartie.
Mobilierul
Simplu, practic, multifunctional si rasfirat, mobilierul de tip minimalist nu ar trebui sa ocupe prea mult spatiu. Pentru a fi oferit spatiului un aspect curat si aerisit trebuie sa se mizeze pe cateva elemente simple si cu rol functional, cum sunt: scaunele cu rotile, taburetele, dulapurile care pot ingloba aparatura TV si audio, rafturile care ocup loc de biblioteci sau canapelele si fotoliile in linii drepte si culori neutre, lipsite de imprimeuri.
Totul trebuie sa se gaseasca la vedere si la indemana. Este recomandat sa se opteze pentru mobilierul in culori naturale de lemn, precum fagul, salcamul, stejarul ori mesteacanul. In vederea realizarii unui efect deosebit, designul mobilierului poate imbraca aceleasi culori naturale, comparativ cu unele electrice si mult prea stridente. Mesele caracteristice acestui stil sunt fabricate din sticla si metal cromat, iar corpurile de mobilier prezinta finisaje mate si rafturi din sticla.
Noi suntem aici pentru a te sustine in materializarea visului tau. Orice proiect legat de amenajarile interioare depinde de mobilierul caracteristic, motiv pentru care noi iti propunem diverse oferte care sa te surprinda si care sa iti fie utile. Vezi magazinul nostru si inspira-te pentru stilul pe care doresti sa il abordezi.